Teatrul copiilor fără cuvinte

Asociația ”Diaconia” în colaborare cu Liceul Tehnologic Special nr. 3 din București a desfășurat în perioada 23 august -20 septembrie 2021 proiectulTeatrul copiilor fără cuvinte”, cofinanțat de Primăria Sectorului 2 a Municipiului București.

În cadrul proiectului, 30 de copii cu deficiențe de auz și vorbire au beneficiat gratuit în perioada 13 – 17 septembrie 2021 la Liceul Tehnologic Special nr. 3 din sectorul 2 la ateliere de teatru, dezvoltare personală și activități artistice de învățare informală.

Copiii și tinerii cu deficienţe de auz şi vorbire de la Liceul Tehnologic Special nr. 3 din Bucureşti au dobândit deprinderi, cunoștințe și înțelegere artistică, apreciere critică și informații privind manifestările art teatrale.

Educația artistică are rolul de a stimula abilităţile de exprimare ale copiilor prin mişcare şi prin mimica expresiilor faciale, de a le dezvolta personalitatea și simțul artistic.

Atelierele au fost finalizate prin punerea în scenă a 3 spectacole de teatru: pantomimă, teatru de umbre și teatru de păpuși, înglobate în spectacolul intitulat ”Egali, în bucurie” în ziua de 20 septembrie 2021, orele 15.00 la Teatrul de Artă din București din strada Sfântul Ștefan Nr. 21, sector 2.

Am avut ocazia să pătrundem în interiorul unei lumi în care singura limbă vorbită este liniștea, să observăm cum sentimentele devin scene de viață, să înțelegem un discurs al inimii.

Sala teatrului s-a umplut de multa lumină în care – tăcerea și cuvintele nerostite a tuturor celor prezenți – au fost învăluite în căldura inimilor noastre mari și mici deopotrivă, găsindu-și singure și sigur drumul spre înaltul cerului. Aplauzele de la sfârşitul spectacolului nu au fost zgomotoase, dar noi credem că vor avea răsunet şi peste ani.

Felicitări tuturor copiilor!

Echipa Asociației ”Diaconia” mulțumește pentru sprijin Primăriei Sectorului 2, conducerii Liceului Tehnologic Special nr. 3 (Director Cosmin Costache, Profesor interpret mimico gestual Alina Dinu), precum și actorilor Ramona Cutină și Petriceanu Orlando Cutina pentru minunata colaborare.

Mulțumiri speciale se îndreaptă cu recunoștință spre parintele Ionuț Iordăchescu de la parohia Foișor pentru încurajarea și susținerea, oferite echipei proiectului.

Proiectul “Teatru copiilor fără cuvinte” a ajuns la final. Ne pare rău că nu vom mai lucra zi de zi cu aceşti copii minunaţi, dar ne bucurăm că am reuşit împreună să facem lucruri care ne ajută pe toţi, şi pe noi, şi pe ei. Avem un sentiment de împlinire când privim la rezultate, pentru că dincolo de obiective îndeplinite şi rapoarte de lucru se află toate acele momente pe care ni le vom aminti cu bucurie.

Irimia Laura manager proiect ”Teatrul copiilor fără cuvinte”