Diaconia Filiala Sector 1-Cantina “Sfânta Teodora de la Sihla”

Pe data de 11 aprilie 2016, a fost inaugurată Cantina Socială a Asociației Diaconia Filiala Sector 1 cu hramul “Sfânta Teodora de la Sihla”, aceasta desfășurându-și activitatea în strada Băiculești nr. 27 sector 1 București, în cadrul Parohiei Sf Vineri Pajura, Protoieria Sector 1 Capitală.

Cantina Asociației Diaconia Filiala Sector 1, funcționează în regim de cattering iar pe perioada mai 2016 – iulie 2018, de această formă de sprijin alimentar au beneficiat zilnic un numar de 25 de persoane vulnerabile din punct de vedere social. Persoanele au fost selecționate în funcție de problemele sociale cu care se confruntă, fiind luate în evidența Protoieriei sector 1, beneficiind permanent de diverse forme de sprijin.

Sprijin pentru persoanele aflate in izolare la domiciliu

În perioada 19.03-10.05, Asociația Diaconia Filiala Sector 1 a venit în sprijinul persoanelor aflate în izolare la domiciliu din cauza covid 19 cu un număr de 225 porții de hrană caldă, fiind duse la domiciliile acestora cu ajutorul voluntarilor Catedralei Mantuirii Neamului. Costul acestor porții a fost în cuantum de 3693 lei.

Hrana a fost pregătita de către firma de cattering cu care Asociația Diaconia Filiala Sector 1 colaborează încă din anul 2019, data de la care au fost pregătite 23 de porții de hrană zilnic, de luni până vineri, pentru persoanele aflate în nevoie din sectorul 1.

De asemenea, câteva parohii din sectorul 1 au pregătit pachete cu alimente pentru persoanele carantinate la domiciliu în perioada martie-mai 2020 sau pentru vârstnicii care nu s-au putut deplasa la cumpărături aflându-ne în stare de urgență și le-au oferit acestora prin intermediul voluntarilor de la parohie

Activitatea de distribuire a hranei s-a derulat de luni până vineri, între orele 12.30-14.00, iar hrana a provenit de la cantina Sf Andrei a Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Cantina a funcționat prin sprijinul financiar al parohiilor din protoiere și prin sponsorizări.

Începând cu luna octombrie a anului 2019, Asociația Diaconia Filiala Sector 1 a incheiat un parteneriat cu Centrul de Zi Patriarh Justinian Marina al Asociației Diaconia, în baza căruia 23 de persoane defavorizate social (13 copii ai Centrului de Zi și 10 beneficiari ai serviciilor sociale ale Protoieriei Sector 1) primesc hrană caldă de luni până vineri.

Deoarece majoritatea beneficiarilor sunt copii, se acordă o grijă deosebită conceperii meniurilor, ținându-se cont de valorile nutriționale adecvate grupei de vârstă a acestora.

Pe lângă cantină, în cadrul asociației se derulează și alte acțiuni sociale destinate nu doar beneficiarilor care primesc hrană zilnic, ci și altor persoane aflate în nevoie cu domiciliul pe raza sectorului 1, cum este spre exemplu parteneriatul încheiat cu lanțul de magazine Mega Image care sponsorizează periodic cu produse alimentare.